Neurálterápia

"A fájdalom néha olyan, mint egy vihar, ami a semmiből bukkan fel. A legtisztább nyári reggel is végződhet égszakadással."

Benjamin Alire Sáenz

Mi a neurálterápia?

A neurálterápia alternatív fájdalomcsillapító módszer, melynek során helyi érzéstelenítőket (Procain vagy Lidocain) alkalmaznak funkcionális zavarok megszüntetésére.

Hatásmechanizmus

Pischinger volt az első, aki igazolta, hogy a szervezet ún. "funkcionális egységet" képez:

A sejtek, a sejtközötti terek, erek, idegek, vér stb. egymással - egy bonyolult kibernetikus hálózathoz hasonlóan - elválaszthatatlan kapcsolatban állnak. Minden szerv betegsége "nyomokat" hagy maga után nemcsak az adott helyen, hanem a leírt háló révén az egész szervezetben. Ezeket nevezzük "zavaró mezőknek".

A zavarómező energetikai szempontból egy "kimerült" szövetrész, pl. sebhely vagy egy krónikusan gyulladt szerv, ami vagy betegséget okoz, vagy fenntartja azt. Így egy arcüreggyulladás pl. okozhat fejfájást vagy keresztcsonttáji fájdalmat is.

Eme potenciális gócok akár évekig is nyugalomban lehetnek, majd egy hirtelen behatásra, vagy több inger együttes hatására aktiválódhatnak.

A krónikus betegségek, fájdalmak, funkcionális problémák hátterében nem ritkán állnak ilyen, a távolba "hibás információkat sugárzó, regulációs gócok".

A neurálterápia az aktív zavaró mezőkből kiinduló "információáramlást" szakítja meg.
A helytelen jeleket sugárzó adó működési szünetében pedig intenzívebbé válhat a szervezet gyógyító ereje, illetve más terápiás eljárásokkal együtt alkalmazva, növeli azok hatékonyságát.

A neurálterápia két formában alkalmazható

 1. Oki terápiában helyileg, vagy a zavarómezőkben alkalmazva.
 2. Tünetileg a központi idegrendszer felé haladó fals információáramlás megszakítására.

Alkalmazási módjai

 • Lokális és Trigger pont infiltráció (a Trigger pontokba és az érzékeny területekre (pl.:szalagok,fasciák ) történő injekciók.
 • Szegment-terápia: az injekciót a gerincvelői fájdalmas területbe adjuk.
 • Zavarómező-terápia: megkeressük a panaszokhoz kapcsolódó zavarómező(ke)t, és a kezelést ezeken végezzük.
 • Idegdúcok és a vegetatív idegrendszer kezelése: az injekciót a megfelelő szimpatikus/paraszimpatikus idegdúcok környékére adjuk.

Neurálterápia kivitelezése

A terápia során vékony, rövid tűvel kis mennyiségű fájdalomcsillapítót fecskendezünk a bőrbe, bőr alá, az izomzatba, az ízületek köré, vagy az ideghálózat közelébe.

Az injekció környékén helyi érzéstelenítő hatás lép fel. Ezen kívül a helyi érzéstelenítőknek gyulladáscsökkentő, oedemacsökkentő, izomlazító és görcsoldó hatása is van.

Előfordul, hogy egyetlen injekció hatására a panaszok pár másodpercen belül eltűnnek. A hosszabb ideje fennálló panaszok esetében azonban 8-10 vagy még több kezelésre van szükség a panaszok megfelelő enyhítéséhez. Fontos a beteg életkora, illetve a betegség fennállásának ideje is, idősebb betegek, illetve régebben fennálló panaszok esetén több kezelésre is szükség lehet.

A neurálterápia előnye, hogy egyszerű, bármikor alkalmazható és gyorsan hat. Gondos anamnézis és kivitelezés esetén nincsenek mellékhatásai és komplikációi.

Indikációk

 • Minden krónikus fájdalom - elsősorban, ha az izomspasmust is kivált
 • Nyak-váll- syndroma, háti, ágyéki gerinctáji fájdalom
 • Porckorong panaszok
 • Myalgiák (izomfájdalom)
 • Arthitisek, arthrosisok (ízületi deformálódás, gyulladás)
 • Krónikus fejfájás, migrén, neuralgiák
 • Sinusitisek (melléküreg-gyulladás)
 • Görcsös hasi fájdalmak (epe-, vese-, gyomorgörcs)
 • Nőgyógyászati panaszok: menstruációs zavarok és görcsök